Tanıma Tenfiz Davası Türkiye de açılıp kabul edilmeden yabancı bir ülkede verilen boşanma kararı geçerli olmaz. Her ne kadar Yabancı ülkede boşanma davası sonuçlansa da Türkiye de boşanma işlemi nüfusa işlenmez ve medeni hal durumu kayıtlarda evli olarak devam eder. Vatandaşlarımız bunun genellikle farkında olmayıp; ancak yeni bir evlilik aşamasında Türkiye’de evli olduklarını görünce fark edebilmektedir.
Boşanma ile ilgili Tanıma Tenfiz Davası kısaca açıklanmak gerekirse; Almanya’da (yada herhangi bir ülkede) boşanan Türk Vatandaşı, bu boşanma davası sonucunun geçerli olması için Türkiye’de Tanıma Tenfiz Davası açmak zorundadır. Bu dava ayrıca bir boşanma davası olmayıp yalnızca alınan kararın Türkiye’de geçerli sayılması işlemi içindir. Bu sebeple tarafların mahkemeye gelme zorunluluğu bulunmamakta, boşanan eşler tekrar karşı karşıya gelmemektedir.
Tanıma Tenfiz Davası Bilgi ve İşlemleri
Tanıma Tenfiz Davası açarak Yurtdışında gerçekleştirdikleri boşanmanın Türkiye de geçerli sayılması ve de Nüfus kayıtlarına geçmesini isteyen vatandaşlarımızın tanıdıkları bir avukattan veya telefon iletişim formu ile büromuzdan görüş alarak işlemlerini yaptırmaları faydalı olacaktır. Yurtdışından işlem yapılacağından Tanıma Tenfiz yetkisi içeren vekalet verildiğinde davanın açılarak takibi avukatlarca sağlanacaktır. Tanıma Tenfiz için Türkiye ye gelme zorunluluğu bulunmamakta, taraflar mahkeme duruşmasına katılmamaktadır.
Tanıma Tenfiz Davası eşlerden birinin Türkiye’de ikameti yok ise Ankara, İzmir ve İstanbul Aile Mahkemelerinde açılmalıdır. Yurt dışında yaşayan yabancıların birçoğunun Türkiye ikametleri bulunmamaktadır. Bu yüzden Tanıma Tenfiz Davası bu illerde açılabilmektedir. Ayrıca tanıma tenfiz davası işleminin en hızlı şekilde gerçekleşebilmesi için her iki tarafın da avukatının olması en kısa bir zamanda boşanmaya ilişkin işlemlerin gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Genel Açıklamalar
Tanıma Tenfiz Davası ile ilgili aşağıda detaylı bilgi verilmiş olmakla birlikte özetle söylemek gerekirse, boşanma kararını veren yabancı makam bir mahkeme olmalıdır. Almanya, İngiltere, Avusturalya, Avusturya, İsveç, İsviçre, Holanda, Fransa, gibi birçok Avrupa ülkesinde Boşanma Kararı Mahkemelerce verilmektedir. Ayrıca yine Kanada, Amerika gibi bir çok ülkede de kararlar mahkeme tarafından verilmektedir. Bazı ülkelerde belediyeler vb. birimler tarafından verilen boşanma kararları Türkiye’de Tanıma Tenfiz işlemine konu olamamaktadır. Kısacası boşanmaya ilişkin tanıma tenfiz davası için kararı veren birimin Mahkeme olması yeterlidir. Bunların yanı sıra tanıma tenfiz davası açılabilmesi için Lahey Sözleşmesi gereği (Taraf Ülkeleri bağlamaktadır) Kararın apostil belgesi olmalı ve boşanma kararı kesinleşmiş olup bu kesinleşme durumu kararda ya da ayrı bir belgede yazılı olmalıdır. Ayrı belgede yazılı ise bu belgenin de apostili olmalıdır. Tüm bu belge asılları ile birlikte, boşanma kararının ve diğer belgelerin yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmalı ve bu çeviri belgeleri de konsoloslukça tasdik edilmelidir. Bu çeviri işlemleri yabancı ülkede yapılabileceği gibi Türkiye de de yapılabilir. Ardından açılacak dava ile boşanmaya ilişkin tanıma tenfiz kararının alınması, boşanmanın nüfusa işlenmesi için yeterlidir.